Panduan Kemasukan Ke ILPBK/ILJTM

Institusi Latihan Jabatan Tenaga Manusia (ILJTM) ditubuhkan bertujuan menyediakan dan melaksanakan program latihan kemahiran pra-pekerjaan bagi memenuhi keperluan sektor perindustrian negara. ILJTM terdiri daripada dua puluh dua (22) buah Institut Latihan Perindustrian (ILP), empat (4) buah Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC) dan sebuah Institut Teknikal Jepun-Malaysia (JMTI).

ILP menawarkan program peringkat sijil & sijil lanjutan, sementara ADTEC dan JMTI menawarkan program peringkat Diploma dan Diploma Lanjutan. Objektif utama ILJTM adalah untuk melahirkan tenaga manusia yang optimum melalui program latihan kemahiran perindustrian.

 

PENGAMBILAN PELAJAR

Pengambilan ke ILJTM dibuat dua (2) kali setahun iaitu pada bulan Januari dan bulan Julai setiap tahun. Iklan akan dikeluarkan pada bulan Mac dan September. Cara-cara memohon adalah secara Aplikasi Dalam Talian (online) di laman web JTM (http://www.jtm.gov.my) bagi sesi kemasukan Januari dan di laman web Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi (http://upu.mohe.gov.my) bagi sesi kemasukan Julai. Bagi permohonan melalui laman web UPU, pemohon dikehendaki membeli nombor unik ID di Bank Simpanan Nasional (BSN) dengan harga RM10.60 melalui kaunter BSN, ATM atau SMS Banking.

Klik di sini bagi :

Panduan Syarat Kemasukan Ke ILJTM Sesi 2/2023 Program Lepasan SPM

 

FASILITI

JTM menyediakan pelbagai kemudahan di setiap Institusi latihannya; seperti kemudahan asrama, makanan, dewan kuliah, makmal, bengkel latihan, kemudahan sukan & riadah, kantin, makmal komputer, perpustakaan dan sebagainya.

 

BAYARAN

Yuran Pengajian:

  1. Diploma & Diploma Lanjutan: RM3000.00 setahun. (Pinjaman Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) boleh dipohon bagi yang layak)
  2. Sijil & Sijil Lanjutan: Percuma, kecuali pelajar tajaan.

 

MAKLUMAT LANJUT

Untuk maklumat lanjut, sila berhubung terus dengan pegawai di bahagian berikut:

Bahagian Pengurusan Pelajar dan Latihan,
Institut Latihan Perindustrian Bukit Katil,
75450 Melaka.
Telefon: 06-2320600 sambungan 640
Faks: 06-2329600

 

Bahagian Pengurusan Latihan,
Jabatan Tenaga Manusia,
Blok D4, Kompleks D,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62530 Putrajaya.
Talian Terus: 03-8886 5551/ 5553/ 5556/ 5577/ 5580/ 5482
Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

*Nota: Panduan ini adalah tertakluk kepada perubahan dari masa ke semasa.